Tekstil Etiketleri

Tekstil Etiketleri

Tekstil Etiketleri

Tekstil Etiketleri Türleri

Tekstil sektörü için etiket kullanımı yaygındır. Bunun etkisiyle de farklı hammadde kullanımına bağlı olarak tekstil etiketleri türleri ortaya çıkmış durumdadır. Bunların en yaygın görülenleri ise şu isimlerle anılırlar; dokuma, koton, deri, jakron, ense, saten, pvc, baskılı, karton, klips, kauçuk ve sticker etiketlerdir.

Bir ürünün türü, miktarı, fiyatı, içeriği ve niteliklerini belirten malzemelere etiket ismi verilir. Ürünlerin ambalaj veya üzerlerine takılarak kullanılırlar.

Kullanım alanı geniş olan etiketlerin tekstil alanında kullanılan türlerine tekstil etiketleri ismi verilir. Bu alanda kullanım için tasarlanan etiketlerin özelliği ise tekstil sektörüne ait ürünler hakkında bilgi veriyor olmasıdır.

Dokuma Etiket

Polyester, akrilik, saten veya pamuklu malzemeler kullanılarak üretilen etiketler dokuma etiket ismini alır. Malzemelerin dokunması yöntemiyle hazırlanan bu etiketler kalıcı ve en fazla tercih edilen etiket türlerini oluşturur. Bu etiketin bulunduğu ürünün işlevini yitirmesine kadar etiketin üzerinde kalması mümkün olur.

Dokuma etiketler ürünlerin tanıtımının yapılmasına yardımcı olurlar. Bunun dışında kullanıcıların ürünü tanımasına yardımcı olurlar. Bu nedenle etiketler kalite ve kesim standartlarına göre tercih edilirler. Ayrıca etiketin tekstil ürünüyle uyumlu hale gelmesi için sıcak kabartma, ütü yapıştırma ve kolalama gibi işlemlere tabi tutulurlar.

Tekstil Etiketleri DokumaEtiket

Tekstil Etiketleri

Deri Etiket

Hammadde olarak derinin kullanıldığı etiketler deri etiket ismini alır. Burada kullanılan deriler hakiki deri olabileceği gibi suni deride olabilir. Derinin üzerine baskı işlemi yapılarak etiketin hazırlık aşaması tamamlanır.

Deri etiketlerin tasarımında en yaygın tercih edilen baskı serigraf baskıdır. Böylelikle etiketin marka veya nitelik bilgilerini içermesi sağlanır. Deri etiketler dikdörtgen, kare, daire ve üçgen gibi geometrik şekillerde tasarlanabilirler. Bu sayede ürüne uygun şekilde yerleştirilerek kullanılırlar.

Koton Etiket

Giyim eşyalarında görülebilecek etiketler arasında koton etiket yer alır. Pantolon, ceket, gömlek ve diğer tekstil ürünlerine takılarak kullanıcıların bilgilenmesini sağlarlar.

Koton etiketler renk sınırlaması içermeyen etiket türleridir. Etiketlerin tasarımında baskı yönteminden yararlanılır. Böylelikle takıldığı ürünün tüm niteliklerinin öğrenilmesine yardımcı olurlar. Ürün türüne göre farklı boyut veya özelliklerde görülürler.

Jakron Etiket

Etiket tasarımında deri kullanımını tercih etmeyen kişilerin kullandığı etikete jakron etiket denir. Jakron bir çeşit kağıt malzemedir ve görünümü deriyi andırır. Ayrıca bu malzemenin doğal elyaf özelliği vardır. Böylelikle deri görünümlü etiketlerin kullanılmasını tercih eden firmalar tarafından kullanılır.

Jakron etiketin her türlü renkte tasarlanması mümkündür. Böylelikle istenen üründe rahatlıkla kullanılabilirler. Jakron etiketin en fazla görüldüğü tekstil ürünleri ise kot pantolonlar, keten pantolonlar, kot ceketler ve kot gömleklerdir. Bu etiketin diğer özelliği ise ürünlerin üzerine kolay şekilde dikilebiliyor olmasıdır.

Japon Akmaz

Polyester alaşıma sahip tekstil etiketine Japon akmaz ismi verilir. Bu ismi alan etiketler genellikle ürünlerin yıkama talimatlarını bildirmek amacıyla kullanılırlar. Bu kullanım amacından dolayı da genellikle yıkama talimatı etiketi olarak bilinirler.

Japon akmazı etiketlerin 2 türü bulunur. Bunlar yapışkanlı ve yapışkansız türdür. Tekstil ürünlerinin veya üretici firmaların tercihine göre iki türünde rahatlıkla kullanılması mümkündür.

Yıkama talimatı etiketlerinin hazırlanması için ribon baskı tekniği kullanılır. Baskı alımı içinse d110a yöntemi kullanılır.

Saten Etiket

Dokuma etiketlerin türleri arasında yer alan saten etiket pamuk liflerinin kullanılmasıyla hazırlanan bir etikettir. Yüksek sıklığa sahip olan liflerin örülmesi ile üretilerek tekstil ürünlerine uygulanırlar.

Saten etiketlerde kullanılan örgü yöntemi sayesinde etiketin dökümlü ve parlak görünmesi sağlanır. Ürünlerin yıkama bilgileri, marka bilgileri veya beden bilgilerinin alınması için tercih edilen bir etikettir. Saten etiketlerin isteğe göre baskısız veya baskılı türlerinin kullanılması mümkündür.

saten-etiket

saten-etiket

Ense Etiketi

Uzun ömürlü tekstil etiketleri arasında ense etiketi vardır. Bu etiketin üretilmesi için polyesterden yararlanılır. Ense etiketlerinin iç etiket veya kumaş etiketi ismiyle anılması da mümkündür.

Ense etiketleri renkli polyester kullanılarak tasarlanır. Bu nedenle her türlü renkte etiketin üretilmesi mümkündür. Renk seçeneği ile diğer etiketlerden ayrılan ense etiketinin görülebileceği tekstil ürünlerini ise şunlar oluşturur; tişörtler, gömlekler, kazaklar, sweatshirtler, hırkalar ve badiler gibi ürünlerdir.

PVC Etiket

Tekstil ürünlerinin tanıtımı için kullanılan etiketler içerisinde PVC etiket yer alır. PVC etiketler genellikle ürünlerde iç etiket olarak tercih edilirler. Giyim tekstili, ev tekstili ve çocuk tekstili için yaygın şekilde kullanılırlar.

PVC etiketler üzerine de baskı yöntemleri uygulanır. Böylelikle ürünlere uyumlu ve dikkat çekici olmaları sağlanır. Ayrıca ürün için gerekli olan bilgilerin alıcılara ulaşmasına yardımcı olur. PVC etiketler suya karşı dayanıklı oldukları için yıpranmaz ve yok olmazlar. Böylelikle her dönem ürünlerin tanınmasına yardımcı olurlar.

Baskılı Etiket

Tüketicilerin tekstil ürünlerini tanımasına yardımcı olan bir etiket türü de baskılı etikettir. Baskılı etiketlerin temel özelliği kullanılan baskı yöntemine bağlı olarak özelliklerinin değişmesidir. Ayrıca bu yöntemler etiketlerin farklı isimler almasına da neden olurlar. Baskı kalitesinin artmasına bağlı olarak ürünlerin dikkat çekiciliği de artar.

Baskılı etiketler dijital, flexo, folyo, letterpress, rotary ve kumaş baskı yöntemleri kullanılarak hazırlanırlar. Bu etiketlerin hazırlanma aşamasında kullanılan kesim türleri ise ultra sonic, kelebek katlama, kenar katlama, soğuk, ortadan katlama ve sıcak kesim türleridir.

Karton Etiket

Üretiminde kağıt kullanılan etiketlere karton etiket denir. Karton etiketler sallantılı, delikli, kuşak, beden, cep karton, baskılı ya da baskısız karton etiketler olmak üzere gruplara ayrılırlar. Bunun dışında etiketlerin kullanılan kağıt türüyle isimlendirildiği de görülür. Örneğin üretimde kuşe kağıt kullanılmışsa etiket kuşe karton etiket ismini alır.

Karton etiketlerde farklı olarak görselliğe büyük önem verilir. Bu nedenle de görsellik katacak baskı ve uygulamalar yapılır. Bu uygulamalar arasında yaldız, lak, kabartma ve selefon uygulamaları öne çıkar.

Kauçuk Etiket

Plastik kullanılarak üretilen tekstil etiketine kauçuk etiket denir. Kauçuk etiketler uzun ömürlü oldukları için yaygın tercih edilir. Kauçuk etiketlerin en çok kullanıldığı ürünler ayakkabılar, terlikler, çantalar ve ve montlardır.

Kauçuk etiketlerin üretimi aşamasında kanserojen maddelerin bulunmadığı plastiklerden yararlanılır. Böylelikle güvenle kullanılması mümkündür. Giyim ürünleri dışında anahtarlık gibi giyim aksesuarlarının üretiminde de kauçuk etiketlerin kullanıldığı görülür.

Sticker Etiket

Giyim ürünleri için kullanılabilecek etiketler arasında sticker etiket türüne de rastlanır. Sticker etiketin en bilinen özelliği kendinden yapışkanlı olmasıdır. Böylelikle ürünler üzerine yapıştırılmak suretiyle kullanılırlar.

Sticker etiketler kıyafetlerin, oyuncakların, ev tekstil ürünlerinin üzerine yapıştırılırlar. Bu nedenle kullanılacağı ürün türüne göre boyut ve şekillere sahip olarak tasarlanırlar. Sticker etiketlerin üzerinde markanın ismi, beden seçenekleri, adres bilgileri, yıkama talimatları, malzeme içeriği ve üretim tarihi gibi bilgiler bulunur.

Klips Etiket

Giyim ürünlerinde karşılaşılabilecek etiketlerin son türü ise klips etikettir. Klips etiketin hammaddesi plastiktir. Klips etiketin genellikle karton etiketlerle birlikte kullanıldığı görülür ve klips etiket bağlayıcı görevindedir.

Klips etiketin plastik hammadde dışında metalize, alüminyum, damla ve metal seçenekleri vardır. Müşterilerin isteğine bağlı olarak üretilmeleri mümkündür. Klips etiketin tüm tekstil ürünlerine uygulanması mümkün olup ürün hakkında bilgi vermesinin dışında estetiklik katar.

Klips Etiket

Klips Etiket

Tekstil Etiketlerinin Faydaları Nelerdir?

Günümüzde tekstil etiketlerinin tüm tekstil ürünlerinde görülmesinin nedeni hem üreticilere hem tüketicilere sağladığı faydalar kaynaklıdır. Plastik, dokuma, karton, polyester, kumaş veya iplik gibi malzemeler kullanılarak üretilen tekstil etiketlerinin sağladığı faydaları şöyle sıralamak mümkündür;

  • Kullanılan etiketler tekstil ürününün kalitesini gösterir.
  • Satın alınan ürünün tanınmasına yardımcı olur.
  • Ürünlerdeki marka bilgisinin müşterilere ulaşmasını sağlar.
  • Tekstil ürününe sahip olan markanın pazarlama faaliyetlerine yardımcı olur.
  • Etiketler sayesinde üreticilerin ürünlerini takip etmelerine kolaylık kazandırır.
  • Etiketler sayesinde kullanıcıların yıkama, beden ve boy ölçüsü gibi bilgilere erişmesini sağlar.

Tekstil etiketleri marka imajına veya tüketicilere faydalı olması için etiket türü seçiminin doğru şekilde yapılması gerekir. Kullanışlı, kaliteli ve uzun ömürlü etiketler için Sim etiket ile çalışabilirsiniz.

 

Bu gönderiyi paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Whatsapp
Hemen Ata
Canlı Destek
WhatsApp Destek Hattı
Merhabalar;
Nasıl yardımcı olabilirim?